Så blev det jul igen – uge 51

18/01 2019

På en efterskole har vi mange traditioner. Altid. Julen har sine særlige.

Julen er hjerternes fest, og så er det også traditioners tid.

På Lomborg har vi altid hjertet med i det, vi laver. Elever såvel som ansatte. Uanset om det er i køkkenet, i springcentret, i blomsterbedet – eller de unge mennesker, der uddeler krammere og kys alle mulige steder.

Heldigvis ikke under ”æ mistelten”, der er placeret lige ved indgangen til spisesalen.

En efterskole er fyldt med traditioner. Der er mange ting, vi gør hvert eneste år. Ikke fordi vi føler, vi skal, men fordi, det virker og giver mening. Tænk bare på gallafest og gymnastikopvisninger. Eller fredagsrengøring… Derfor er der også særlige traditioner i julen, og selv om vi har med teenagere at gøre, som absolut ikke er børn, så viser det sig, at de synes, det er rigtigt hyggeligt at lave det samme som børn synes er sjovt.

Derfor blev der blandt andet holdt julefrokost i dagene frem mod juleferien, og den laaaaange ventetid frem mod aftenfesten blev brugt på gangvise aktiviteter. Eleverne spillede banko eller pebernøddespil, havde sjove aktiviteter i hallen, dækkede borde – det skal jo også gøres – og omskrev forskellige julesange tilpasset livet på Lomborg. Dem skulle gangene så synge om aftenen.

Ved middagen var det – traditionen tro – lærerne, der var bordformænd. Eller tjenere om I vil. Eleverne skulle bare sidde ved de smukt pyntede borde udstyret med bordkort fremstillet af kreative piger.

Ind imellem kan eleverne have svært ved at holde styr på deres ting og sager. Se bare vores glemme-kiste – eller vær med på en lytter, når de kommer til lærerværelset og spørger… Ved julemiddagen trænede vi drengene i at finde deres ting. De skulle hitte den sko, de mangler (altså kun den fra deres ene fod – de andre sko må de lede efter en anden aften), og på den stol, hvor skoen stod, skulle de sidde.

Normalt må sko ikke være på stolesæder, men lige her gjorde vi en undtagelse.

Det blev en hyggelig aften, som sluttede af med dans om juletræet og rundt på skolen samt jagt på en godtepose. For at få godteposen skulle eleverne lede efter deres kontaktlærer, der havde gemt sig et sted på skolen.

De skulle rende rundt – typisk 10-12 piger og drenge – med hinanden i hånden som kæde, så det var ikke så ligetil. Nogle lærere havde gemt sig godt. Spørg bare Jakob, hvor varmt der bliver i et skab i kreativt værksted.

På sidstedagen inden juleferien stod den på gudstjeneste hos naboen – altså Lomborg Kirke – og så var der gymnastikopvisning for forældre, søskende og familie.

Det er dejligt at kunne danse på ferie og slutte 2018 af med store smil.