Den 13. kan overraske positivt - uge 50

17/12 2018

En helt almindelig uge 50 blev afbrudt af en overraskelse leveret af pigerne og lærerne.

Når det er ”fredag den 13.” kan det stadig afføde gyselige kommentarer fra især det lidt ældre publikum, og da vi forhåbentligt også har de læsere her på nyhedsbrevet, indleder vi med en delvis parallel til de 11 horrorfilm i serien.

Men bare rolig – det bliver hyggeligt en stor del af nyhedsbrevet. Det bliver også lidt barskt et stykke nede. Så er I advaret.

Overraskelsen først.

For midt i en uge 50, der var helt almindelig, kom der en positiv overraskelse den 13. december. Ikke fredag den 13., men torsdag den 13. december. Efter nogle uger, hvor den har stået på iværksætter- og julemarkedsdage, Obligatorisk Selvvalgt Opgave og brobygning, var det dejligt med en uge, hvor vi bare kunne passe vores skema.

Nu er det snart jul, og så er der ekstra grund til at have hemmeligheder.

En af dem stod pigerne for torsdag den 13. december om morgenen. En del er nok klar over, at det er Luciadag, men ikke mange drenge havde set lyset. Der er også så meget andet at brænde for under et efterskoleophold end at vende kalenderblade.

I smug havde pigerne øvet Lucia, og 6.35 torsdag morgen stod de musestille, isbjørnehvide og pandabjørnenuttede (gad vide, hvad de siger til den sammenligning?) i mørket og gjorde klar til at synge drengene op på Zeus, Poseidon og Apollon.

Pigerne var lige ved at blive afsløret af en flok morgenfriske maratondrenge, som vanen tro ville løbe en Rammetur klokken halv syv. Men med kvinde- og lærerlist fik drengene at vide, at det var så glat på stien, at det var uansvarligt at begive sig ud. Så fik vi stoppet løberne – og sat pigerne i gang.

Lucia er altid en fornøjelse, og det skal opleves. Her rækker ord ikke.

Lucia-sang og Lucia-gang betød, at morgenløbet blev aflyst, så pigerne og drengene kunne gå direkte til morgenmad.

Her fik de en overraskelse alle sammen.

Mens lærerne Lene og Lotte varmede pigerne op til Lucia, havde deres kolleger sørget for varme vafler. Lærerne var mødt tidligere ind, så der kunne blive bagt vafler sammen med køkkenpersonalet. De faste folk i køkkenet havde klaret spandevis af vaffeldej, og så var det ellers bare om at betjene vaffeljern så det røg og dampede – og en sikringsgruppe røg da også.

Det blev ordnet det hele, og både de varme vafler og overraskelsen lunede. Det er oplevelser som dem den 13. december, der lyser op i en mørk tid.

Livet er ikke kun lyst. Det er ikke kun dans i spejlsalen eller en lagkage til aftenservering.

Der er mennesker, som er tynget af sygdom. Nogle sygdomme og lidelser kan ikke ses, og det fik vi gjort meget konkret en formiddag i uge 50. Vi havde besøg af ”En af os”, der handler om at bryde med tavshed, tvivl og tabu om psykisk sygdom. Vores elevhold fik dels information om, hvilke signaler, de kan holde øje med hos dem selv og ikke mindst andre, og så hørte de et par meget personlige beretninger fra dem, det handler om, selv om det tit drukner i systemer og diagnoser: Mennesker.

Mennesker som os. Dels en ung gymnasiepige, der har bipolar lidelse og har både maniske og depressive perioder, og dels en voksen mand, der lider af skizofreni.

Det var tankevækkende. Og det var modigt. Tak til dem, der sætter ord på, hvad liver også kan indeholde af både godt og skidt.

En uge er ikke en almindelig uge, hvis man ikke er til et sportsstævne. I uge 50 var der en afdeling af Vestjyske Mesterskaber i håndbold. Det var for både drenge og piger.

Det blev en vundet og en tabt kamp for begge holds vedkommende, og som træner- og holdleder Rasmus Porup sagde bagefter: ”Vi lærte noget af begge kampe”.

Og for at skyde den verbale bold helt op under taget, kan vi tilføje, at man lærer noget af at gå på efterskole. Både af det, der er godt, og de oplevelser, man måske syntes var bedst at være foruden. Det hele er med til at forme os.

Weekenden i uge 50 stod på kageform. Der var i hvert fald ”Den Store Bagedyst” for de knap 50 elever, og det blev til syv grupper og syv meget forskellige kager. Dommerpanelet bestod af et par, der er mere kendt for at træne og kaste med håndbolde end med grovboller – Porup og Kilsmark.

Mesterbagerne var et drengehold, som havde en kage med hyldeblomst-mousse.

Weekenden blev også brugt ude af huset. Der var shoppetur til Holstebro. Det er også en ret almindelig aktivitet her kort før jul.

Almindelige uger med lidt afvigelser er dejlige.