Sælges: En uge på efterskole - uge 49

10/12 2018

Der har været Iværksætteruge i uge 49 – med afsluttende julemarked. Så her ”sælges” lige information fra ugen, der også rummede terminsprøver.

Dette ugebrev kunne på en måde illustrere et par af de ting, der har fyldt meget på Lomborg Gymnastik- og Idrætsefterskole i uge 49.

Dels kunne det være en opgave, sådan som den var stillet, da eleverne var til terminsprøve i skriftlig dansk mandag i uge 49. Det er et tænkt eksempel, for det sker formentlig aldrig, at elever skal beskrive en skoleuge i en fristil. Ellers er inspirationen hermed givet videre til ministeriets prøveansvarlige.

Vi afviklede terminsprøver i dansk, engelsk, tysk og matematik om formiddagene det meste af ugen. For første gang havde alle elever prøver på samme tid. 10. klasserne sad i hallen, mens vores 9. klasser var samlet i medielokalet. Med alle elever helt tyste til prøve på én gang, var der meget stille på skolen.

Det er altid sært, når det sker. Helt uvirkeligt, når de eneste lyde, der findes, er kliren fra køkkenet eller en sagte telefonsnakken fra kontorer og kopimaskinens avancerede skramlen. For nok har vi hver dag timer med klasseundervisning, hvor der er begrænset aktivitet på gangene, men det er kun i prøveugerne, at der er sådan en stemning – ikke mindst i pauserne.

Heldigvis fik eleverne stemmer, når det blev middagstid, og eftermiddagene i uge 49 gik med at forberede vores julemarked om fredagen den 7. december.

De første iværksætterdage blev holdt for et par uger siden, men i dagene op til markedet skulle der produceres glas, rødbeder i glas og småkager skrøbelige som glas.

Det blev tid til at fremstille træskåle, få skaffet de sidste gevinster til tombolaer og lykkehjul – eller vente på, at betonen størknede, reklameskiltene tørrede og blev sat op.

Resultaterne fra terminsprøverne kommer først, når lærerne har rettet opgaver (karakteren for dette ugebrev uddeler I selv – skriv gerne I kommentarfeltet på Facebook, hvad den kan tilkomme).

Resultatet fra julemarkedet – overskuddet – skulle gerne være klar i begyndelsen af uge 50, og gevinsten høster hele elevholdet til sommer, når der er udflugt, underholdning – eller et luksuscruise. Afhængig af, hvor mange penge, der er tjent.

Det er de grupper, der gjorde det bedst, som bestemmer destinationen. I skal naturligvis nok fortælle mere i nyhedsbrevet, når den tid kommer.

Mellemregningen – altså stemningen ved julemarkedet – er rigtig god. Som sædvanligt var markedet bidt over i to ”halvlege”.

Eftermiddag var forbeholdt alle, der havde lyst, mens aftenens handel og underholdning var for elevernes familier.

Heldigvis kom der et rigtigt stort ryk-ind fredag eftermiddag, og der blev handlet. Tak for besøgene, og en særlig hilsen til de ”gamle” – for nogle er ikke så gamle igen – elever, der lige ville tilbage til Lomborg for at se, hvad der blev solgt. Ikke alle købte den måde, ”deres værelser” nu var indrettet på. Der mangler altid noget, når nye beboere flytter ind.

Kom snart igen, som vi siger. Alle er velkomne uanset alder og årgang.

Det er blevet december, så ud over J for julemarked har der også været et J for julesokker.

Eleverne kigger meget interesseret i sokkerne på gangen, og de tager gerne imod stort som småt. Og postbudet skal jo også vide, det er jul, ikke? Godterne kan også afleveres personligt. Tænk hvad et stykke chokolade kan gøre, når opvasken skal tages juleaften… Det er så hyggeligt, når store teenagere bliver som små børn igen.

Som I måske har set på Facebook, er der også Julemand på skolen. Det er vores video-kalender. Julemanden kommer ud for lidt af hvert når han bevæger sig rundt på skolen, men han hygger sig. Forhåbentlig spreder han også lidt glæde blandt elever og ansatte.

Undervisningsmæssigt har ugen af gode grunde ikke været normal, men det blev til en omgang indefodboldstævne med tre andre efterskoler og en Julespringcup med fire andre. Dejligt med disse oplevelser i decemberkalenderen.

Da julemarkedet sluttede fredag aften, tog de fleste elever med forældrene hjem, men 47 blev for at….jule, naturligvis.

Der var juletur til Hjerl Hede og dens julelevendegørelse, og der var (jule)skøjtetur hos Herning Blue Fox’ is, inden den stod på juleshopping i Herning-Centret.

Der er stadig en halv måned til termin for gaverne, men efter uge 49s marked er der ingen undskyldning for ikke at have sikret sig noget at give væk – eller snuppe selv.