Alene Hjemme – film nr. 0,5 - uge 48

03/12 2018

Uge 48 har de fleste af Lomborg-eleverne brugt på andre skoler end LGI. De har været i brobygning.

Lige så sikkert som morgenløb på Lomborg, er det, at der bliver sendt Alene Hjemme på en, to eller flere kanaler her i julen. I uge 48 har vi også haft vores udgave af Alene Hjemme.

I modsætning til de rigtige film, er der ikke tale om en lille dreng, der bliver glemt i huset, men om vores yngste årgang – 9. klasse – der bliver ”forladt” af alle 10. klasserne. Der er heller ingen udspekulerede, men uheldige tyveknægte, men meget har alligevel været anderledes i denne uge.

Eksempelvis har der været en smule kaos, når 10. klasserne pludseligt skulle på såkaldt brobygning – altså ud at opleve en ungdomsuddannelse på STX, HTX, HHX eller med mad, mode, medie, logistik, lager, tømrer og el-opgaver. Så skulle de smøre madpakker om aftenen – og huske dem næste morgen – og de skulle med enten rutebilen eller Lomborgbussen og toget til Lemvig, Struer, Holstebro og Herning.

Enkelte kom det forkerte sted hen eller kom lige lidt for sent til bussen, men så er det godt, vi – med egne ord – er relativt fleksible og sørger for, at de søvnige og uopmærksomme havner på rette brobygningshylde.

Når 10. klasserne efterlod 9. klasse – og de ansatte - ”home alone” så måtte de tilbageblevne jo få filet skemaet til, så det kunne fungere, selv om de fleste elever var væk i dagtimerne.

Derfor har der været særligt meget historie på skemaet i uge 48 – den stod på 1. verdenskrig – og 9. klasse har også forberedt sig på den idrætseksamen, de måske skal til, når det bliver sommer. Til gengæld blev linjefagene tyvstjålet af brobygningen. Og den med, at morgenturen er en helt brofast del af rutinen mellem vækning og morgenmad – nej, faktisk ikke her i denne uge. Morgenløbet blev ofret til fordel for elever, der skulle i alle retninger.

Selv om 9. klasserne og de ansatte var ”Alene Hjemme” blev det altså kun til en halv film. Om eftermiddagen vendte 10. klasserne hjem, og så sænkede et enkelt modul med linjefag og fællesgymnastik samt før-jule-aktivitet sig igen over skolen.

For der er nok at se til, inden det kan blive jul.

I første omgang venter vores julemarked den 7. december, hvor vi vil sælge alskens ting. Det kræver forberedelse, så der har været gang i blandt andet betonværkstedet om aftenen. For julesmåkager må ikke blive bagt så tidligt, at de er hårde, når de skal sælges, og betonen skal ikke være blød.

Planlægning må der til.

Julen begyndte også at snige sig ind på skolens værelser og gange. Lærerværelset er i perioder omdannet til en ”flettestue”, hvor der bliver fremstillet stjerner af papir under stor koncentration og supervision. Pigerne er – som sædvanligt – de første, der er begyndt at pynte op på deres værelser, men gangarealerne er også fulgt efter. Så må vi se, om drengene også kommer i julestemning på deres arealer, inden det bliver nytår.

Det kan de måske komme, når de støder på Julemanden. Som du kan se på vores Facebook-side, har vi gang i en julekalender, og for at understrege, at det er jul, foregår optagelserne løbende i december måned. Ho-ho-hooo (var det ikke en fiks undskyldning for at være ude lidt for sent?)

Weekenden i uge 48 – som også indvarslede decembers komme – stod virkeligt i julens tegn. Der blev klippet og klistret, fremstillet julegaver og spillet julebingo. Og så kom en lang række af julesokker op på gangen, så nu kan I bare kigge forbi og overraske eleverne. Det er nogle store strømper, så hold jer ikke tilbage.

Hvis det nu tegner til at blive lidt for usundt, er det godt, Lisa netop har været i praktik hos os i tre uger. Lisa studerer Ernæring & Sundhed, og hun har både holdt oplæg om energi og alkohol, hun har deltaget i undervisningstimer, og hun har bagt sundt – eller sundere – med vores bagehold.

Der blev bagt med både tang og insektmel den sidste gang, De bagte boller, men måske kan de alternative – men klimabæredygtige – ingredienser også gå i vaniljekranse og brunkager.

Vi sagde også farvel til en anden praktikant. Ane har været i lærerpraktik i fem uger, men heldigvis har det ikke afskrækket hende fra at vende tilbage til efterskoleverdenen. Heldigvis. Lige efter nytår får vi flere praktikanter.

Det er altid dejligt, når vi kan dele ud af vores hverdag. Vi kan jo godt kalde det at bygge bro mellem uddannelsessteder og ”virkeligheden”.

Vi er på flere måder med til at uddanne fremtidens arbejdsstyrke.