Design - syning og kreativt værksted

Har du en lille designer i maven, kan du få dine ideer ført ud i livet på Lomborg Gymnastik- og Idrætsefterskoles Designlinje. Design er opdelt i syning og kreativt værksted, og du kan vælge dem begge eller blot den ene af dem.

Designlinjen på Lomborg giver dig lyst til at fordybe dig i en skabende proces og giver dig stor indsigt og kunnen i håndværket.

Syning

Designlokalet på Lomborgs designlinje er indrettet til, at du kan være kreativ. De store klippeborde gør arbejdet med klipningen at mønsteret nemt.  De mange symaskiner og overlockere har faste pladser, og de store spejle er en hjælp, når en kreation skal prøves. De sidste nye symagasiner står på hylderne, visuel inspiration hænger på opslagstavlen, internettet bliver brugt til søgning på det sidste nye. Youtube-videoer med syteknikker bliver vist på tavlen. Et veludstyret og inspirerende designlokale giver lyst til at være kreativ.

Mange elever på linjefaget Design – syning fortæller, at de har taget symaskinekørerkort på et tidspunk i de mindre klasser. Men for de fleste er rutinerne i at tråde en symaskine langt væk, så vi starter med at få styr på, hvordan symaskinen virker. En almindelig symaskine er dog ikke den eneste maskine, man skal forholde sig til i designlokalet. En overlock syr sammen, syr zig-zag og klipper sømmen ren i en arbejdsgang.

Sy dit eget tøj!
Opstarten på Designlinjen er ofte en beklædningsdel, som alle kan give et unikt design. De forskellige muligheder i designs, og hvilke syteknikker man skal bruge, bliver gennemgået undervejs. Dette giver den modebevidste efterskoleelev alle kortene på hånden til at vælge lige det look, som er in.

Når man har lyst til det, man er i gang med, er man mere motiveret, og man giver ikke så nemt op. Derfor er det individuelt, hvad eleverne på designlinjen syr. De syr til sig selv, og oftest skal tøjet i brug med det samme. Der bliver syet puder af dem, som ikke er så langt i deres sy-karriere. De som vil kaste sig ud i større udfordringer, syr T-shirts i mange forskellige udgaver og designs. Fx den klassiske T-shirt, T-shirt med raglanærmer, T-shirt med en lomme på brystet osv.

For dig, der brænder for design, er mulighederne mange. Hvert år er der elever, som når rigtig langt med at mestre syteknikker og udnytte det til at være kreativ med udtrykket i det, de syr. Der bliver fx syet kjoler i 60’er-stil, gallakjoler med blonde, bomberjakker, bukser, regnjakker og tasker.

Kreativt værksted - inspiration og energi

På vores designlinje handler det i høj grad om at søge, finde og bruge inspiration til de kreative projekter.

Inspiration præger i høj grad arbejdet i glas-/maleværkstedet på vores designlinje. På en designefterskole ville der ikke blive produceret ret meget, hvis ikke eleverne fik en inspiration udefra, og hvis ikke de formåede at inspirere andre i en eller anden grad.

Samværet med andre mennesker er en vigtig del af inspirationen på designlinjen, og det prøver vi også at give videre til eleverne i værkstedet. Det kræver faktisk tilvænning at kunne lade sig inspirere og at kunne give slip på sig selv og egne ideer. Samtidig er det vigtigt at kunne bidrage til helheden med egne tanker og ideer, som igen er rundet af en inspiration et sted fra. Det er derfor i samspil med andre mennesker, at de gode og inspirerende ideer opstår, og der, de kan føres ud i livet.

Inspirationsture
På vores efterskoles designlinje tager vi engang imellem ud af det kreative værksted for at se andres kreative ideer og blive inspireret. Designlinjen har fx haft en maleriweekend, hvor vi var på besøg på Jens Søndergaards Museum i Ferring. Her fik vi en fortælling om kunstneren og lod os inspirere af hans malerier og naturen omkring museet.

Det er, som om livet kommer lidt tættere på, når man giver sig selv tid og rum til at komme ud og se på andres kreativitet. Det gav inspiration og ny energi til egen kreativitet. At vi er udsat for en handling for selv at kunne handle og i denne situation eller få energi til at være kreativ.

Vil du arbejde kreativt med dine egne ideer, og leder du efter en efterskole med Design som linjefag, så kunne Lomborgs Designlinje være noget for lige netop DIG!

Giv slip og lad dig inspirere!